sâmbătă, 1 februarie 2014

Varza a la Cluj


650 g varza murata
150 g orez 
500 g carne tocata 
2 catei usturoi
1 ceapa mare
400 ml smantana
suc de rosii (optional)
1/2 lingurita marar uscat
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita piper negru macinat
2 lingurite cu varf boia dulce
sare
ulei 

Mod de preparare:
Varza murata o taiem fideluta.


Intr-o tigaie adanca incingem 5 linguri de ulei si apoi adaugam varza murata, 1/2 lingurita piper, mararul, 1/2 lingurita cimbru. Calim la foc mic timp de 15 minute, amestecand din cand in cand.



Alegem orezul si il spalam.


Intr-o oala punem apa, sare si cand fierbe adaugam orezul.



Lasam sa fiarba 5 minute, stingem focul si lasam orezul in apa pana avem nevoie de el.
In alta tigaie incingem 2 linguri de ulei si calim ceapa tocata marunt. 



Cand se inmoaie ceapa adaugam carnea tocata si prajim pana isi schimba culoarea.




Stingem focul si adaugam usturoiul strivit, boiaua, 1/2 lingurita cimbru, 1/2 lingurita piper si putina sare. Amestecam si lasam deoparte.
Observatie - toate operatiunile de mai sus se fac in paralel pentru a economisi timp.
Cand avem pregatite toate ingredientele, scurgem orezul si adaugam putina sare in el.
Ungem o tava sau un vas termorezistent cu ulei.
Incepem sa asezam straturile in vas in urmatoarea ordine: 
- o treime din varza murata


- jumatate din carnea tocata


- jumatate din orez


- 4 linguri smantana pe care o nivelam cu dosul lingurii


si reluam: 
- iar o treime de varza
- restul de carne tocata
- restul de orez
- 4 linguri smantana pe care o nivelam cu dosul lingurii



- ultimul strat e restul de varza
Peste toate acestea turnam ce a mai ramas din smantana, dizolvata in prealabil cu 1/2 cana suc de rosii.


Dam la cuptor pentru aproximativ 1 ora. 



 Pofta buna!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu