miercuri, 28 noiembrie 2012

Ciorba de fasole


250 g fasole boabe
1 ceapa
1 morcov 
1 telina mica
1 pastarnac 
1 ardei gras rosu
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingura pasta de rosii
cimbru uscat
sare
3 linguri ulei
leustean verde

Mod de preparare:
Cu o seara inainte, punem fasolea intr-o cratita incapatoare si adaugam apa rece. Pana a doua zi fasolea o sa se umfle dublandu-si volumul.
Fasolea pe care am pus-o de cu seara la umflat, o mai trecem pe sub un jet de apa, apoi o punem intr-o cratita incapatoare. Adaugam apa rece (ATENTIE!!! punem apa rece, nu calda) peste fasole, cat sa o acopere peste cu 2 degete, adaugam un praf de sare si lasam la fiert aproximativ 30 minute.
Dupa 30 minute, turnam fasolea intr-o strecuratoare, clatim cratita, apoi punem din nou fasolea in cratita respectiva. Adaugam din nou apa, de data aceasta apa fierbinte cat sa o acopere peste cu 2 degete (putem pune intre timp intr-o alta oala apa la fiert, ca in momentul schimbarii apei sa avem apa fierbinte), adaugam sare si lasam din nou la fiert alte 30 minute.
Dupa 30 minute de fiert, schimbam din nou apa, prin aceeasi metoda pe care am folosit-o mai inainte.


Intre timp curatam si tocam ceapa, telina si pastarnacul.
Cand boabele au inceput sa se inmoaie adaugam ceapa tocata si radacinile (pastarnacul si telina). 





Fasolea este bine sa fiarba la foc mic, timp indelungat, cu vasul acoperit. Dupa ce am pus radacinile si ceapa mai lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 30-40 minute.
Cand fasolea este bine fiarta adaugam ardeiul tocat marunt si boiaua de ardei.



Dupa alte aproximativ 15 minute putem adauga si morcovul care nu trebuie sa fiarba foarte mult. 



Mai adugam si o lingura pasta de rosii.
Spre sfarsitul fierberii adaugam cimbrul uscat, sare dupa gust si punem 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui si ciorba va fi gata dupa cateva clocote.
Inchidem focul si presaram leustean proaspat care ii da o aroma deosebita.


Pofta buna!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu